Оловни тухли, които представляват многослойна защита за нискофонови ядрено-спектрометрични измервания с риск

...
Оловни тухли, които представляват многослойна защита за нискофонови ядрено-спектрометрични измервания с риск
Коментари Харесай

Потрес в Пловдив: Над три тона радиоактивни тухли изчезнаха от сградата на БАН

Оловни тухли, които съставляват многослойна защита за нискофонови ядрено-спектрометрични измервания с риск за човешкото здраве, са изчезнали от подземното помещение на постройката на Българска академия на науките, която се намира на бул. „ Руски ” 139.
Сигналът е подаден до министъра на околната среда и водите (МОСВ) доктор инж. Росица Карамфилова с копие до РИОСВ-Пловдив от Лияна Аджарова. Тя е изпълнителен шеф на Енергийна Агенция-Пловдив, която се обитава в същата постройка, и някогашен началник на  Лабораторията за премерване на радиоактивни замърсявания (ЛИРЗ) при НИМХ-БАН-Пловдив.
Аджарова моли министерството да извърши задълбочена инспекция за  изясняване на случая с изгубването на неповторимата многослойна отбрана, която съдържа доста количество метали, и евентуално е предадена за вторични първични материали.
„ В тухлите може да има остатъчна радиация ”, сподели разтревожено за „ Марица ” Аджарова.
Тя настоява  Министерство на околната среда и водите да уведоми за сигнала ѝ способените институции -МВР, прокуратура и други, с цел да може казусът да се проверява умело. „ Надявам се, че ще бъдат потърсени и издирени действителните причинители на това престъпно действие с евентуална социална заплаха ”, разяснява тя за „ Марица ”.
Информиран е и генералният шеф на Национален институт по метеорология и хидрология доцент Илиан Господинов. Пловдивският филиал на Национален институт по метеорология и хидрология до неотдавна беше настанен в постройката на Българска академия на науките и по думите на Аджарова, единствено чиновници на Национален институт по метеорология и хидрология държали ключ от помещението, в което се е съхранявала радиационната отбрана. Тя е открила, че оловните тухли – 3-3,5 тона, липсват, а мястото – железна структура с похлупак, е затрупано с кашони, при започване на януари, откакто НИМХ-Пловдив се реалокира. Преди това оловните тухли били в металната кутия.
„ Многократните ми срещи през януари с шефа на НИМХ-Пловдив инж. Фандъков и опити да установя какво се е случило с неповторимата многослойна отбрана за нискофонови радиационни измервания се оказаха безуспешни. Получих пояснение, че преди доста години оловните тухли са били предадени в София. Категорично това беше погрешно изказване.
Само преди 3 месеца самата аз видях непокътната многослойната отбрана в отворената стая в мазето. Запитах и госпожа Благородка Велева, оглавяваща звеното за лабораторни фонови проучвания в НИМХ-София, дали знае нещо по този въпрос, тя изрично отхвърли изказванието да има нещо с този случай ”, показа Лияна Аджарова.
Тя е разтревожена не на смешка и желае задълбочена инспекция. Аджарова ръководеше през 1982-2013 година Лабораторията за премерване на радиоактивни замърсявания (ЛИРЗ) при НИМХ-БАН-Пловдив. По време на Чернобилската  повреда през 1986 година и в идващите 30 години лабораторията беше главното звено за Южна България, изследвало хиляди проби за премерване на радиоактивност – въздух, вода,  мляко, храни и фуражи.
Лияна Аджарова беше първият специалист в страната, който още преди Десети ноември огласи пред пловдивския вестник укриваната информация за равнищата на радиацията от Чернобил, когато на връх Ботев е била открита стойност 120 000 бекерела на кв. м  при фонови стойности под един бекерел. Аджарова е взела участие и в екипа на Национален институт по метеорология и хидрология, който подпомагаше с анализите си Правителствената комисия за оценка на радиационната конюнктура вследствие на повредата в Чернобилската нуклеарна централа.
След нуклеарната повредата лабораторията беше снабдена посредством „ Гражданска отбрана “ с високочувствителна гама-спектрометрична инсталация  за идентифициране и премерване на радионуклиди. Тя беше сложена в специфична отбрана от олово, мед, кадмий и плексиглас и се съхраняваше в специфична железна стая в мазето на постройката на бул. „ Руски “ 139. През 2016  г. лабораторията беше закрита, а апаратурата конфискувана от НИМХ-София, само че радиационната отбрана – оловните тухли, остана в мазето на постройката на Българска академия на науките.
Лияна Аджарова е възмутена и от друго – че при изнасянето  на НИМХ-Пловдив от постройката на Българска академия на науките в стаите са изкъртени  контакти, акумулатори на чешми, комарници и даже поставки за тоалетна хартия. „ Всичко това ме навежда на мисълта, че и „ изгубването “ на многослойната железна отбрана е било деликатно планувано и догатката ни е, че не е допустимо тази интервенция да е станала без знанието на управлението на Национален институт по метеорология и хидрология ”, твърди Лияна Аджарова.
Помолен за коментар във връзка на сигнала, инж. Иван Фандъков, шеф на НИМХ-Пловдив, отхвърли изрично: „ Нищо не знам по въпроса.
Не съм виждал никакво олово в постройката на Българска академия на науките “.
Запитан да не би да е разпоредил тухлите да бъдат прибрани или депонирани, той отговори негативно. „ Да ревизират ”, посъветва шефът. Инж. Фандъков отхвърли и за изкъртените чешми и контакти при преместването от постройката на Българска академия на науките на новия адрес на бул. „ Санкт Петербург ”.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР